of

Missie Cenergie

  • Advies duurzaam bouwen
  • Energieconceptstudie
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Ontwerp Speciale Technieken (HVAC en sanitair)

Projectfiche

Aard van het gebouw:
Woonzorgcentrum en serviceflats volgens het Passiefhuisconcept

Oppervlakte: 7.500 m2

Bouwbudget: 13.000.000 €

Adres: Rue des Bosquets, 5000 Namur

Ontwerpteam:
Bouwheer : CPAS de Namur
Architect : AAU sa
Spec. Techn. : Cenergie en AAU

Energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn: 2016 - 2018

 

Woonzorgcentrum en serviceflats voor OCMW Salzinnes, gerealiseerd volgens het Passiefhuisconcept

Voor het nieuwbouw WZC met assistentiewoningen te Salzinnes, had het OCMW van Namen van meet af aan ambitieuze energieprestatiedoelstellingen vastgelegd. Voor het wedstrijdontwerp baseerden AAU en Cenergie zich op de algemene ontwerpmethodiek van het passiefhuisconcept, om de verwarmings- en koelbehoefte te minimaliseren.  Een concept dat eveneens de behoefte aan primaire energie aanzienlijk reduceert.

Het project van CPAS Salzinnes omvat enerzijds een WZC van 6.100 m2, verspreid over 3 niveaus.  Het half ondergrondse gelijkvloers omvat de administratieve ruimtes, de personeelslokalen, de gemeenschappelijke ruimten (receptie, eetruimte, polyvalente zaal,…), de keukeninfrastructuur en de technische ruimtes. De 102 kamers voor de bewoners liggen verspreid over de twee verdiepingen.  Op deze verdiepingen bevinden zich eveneens de gemeenschappelijke verblijfsruimtes en voorzieningen en de lokalen voor het personeel. Daarnaast omvat het complex nog 20 serviceflats die zijn ondergebracht in een apart gebouw dat 6 verdiepingen telt.

Voor dit project brengt Cenergie zijn expertise in op vlak van energieprestatie en milieu impact van gebouwen, door middel van PHPP-simulaties en dynamische simulaties die toelaten om het bereikte comfortniveau te analyseren, de milieueffecten van de gekozen bouwmaterialen te evalueren evenals het beheer van het regenwater op de site.

De gebouwschil is zeer goed geïsoleerd (U ≤ 0,12 W / m².K, driedubbele beglazing en passief schrijnwerk) en gericht op een hoge luchtdichtheid (n50 ≤ 0,6 vol / h). De hygiënische ventilatie wordt geleverd door een luchtgroep met platenwarmtewisselaar die op het dak van de gebouwen worden geplaatst.

Het thermische zomercomfort in de kamers van het WZC en de serviceflats wordt op passieve wijze bereikt door het beperken van de zonnelasten (via externe gemotoriseerde zonnewering) en van de interne warmtelasten (via performante verlichting: 2W/m².100lux gemiddeld, daglichtsturing en aanwezigheidsdetectie). De hoge thermische inertie van het gebouw, verzekerd door maximale toegankelijkheid van de thermische massa, zorgt voor een verdere afvlakking van temperatuurspieken in het ganse gebouw.

Dezelfde maatregelen zijn voorzien op de begane grond van het WZC. Bovendien genieten de personeelslokalen op het gelijkvloers van topkoeling. Ook de gemeenschappelijke eetruimte wordt uitgerust met koelplafonds, teneinde voor de inwoners in geval van een hittegolf een optimaal comfort te waarborgen conform de geldende regelgeving.

De opdracht van Cenergie voor dit project omvat ook de engineering van HVAC en sanitair. Op basis van de verwarmings- en warmwaterbehoeften worden in de technische ruimten van het WZC een gascondensatieketel en een WKK, eveneens op gas, voorzien. De assistentiewoningen zijn verbonden met de gecentraliseerde warmteproductie van het WZC  via een ondergronds distributienetwerk.

Een onderstation voedt de appartementen met warm water via een combilussysteem. Voor een optimaal gebruikscomfort wordt het sanitair warm water geproduceerd per appartement via kleine lokale warmtewisselaars.