of

Missie Cenergie

  • Advies duurzaam bouwen
  • Energieadvies
  • Energieconceptstudie
  • Thermische simulaties
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Totaalontwerp technische installaties
  • Comfortstudie
  • Duurzame energie
  • Duurzaam waterbeheer
  • Duurzaam materiaalbeheer
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering

Projectfiche

Aard van het gebouw:
Tentoonstellingsgebouw

Oppervlakte: 1.883 m2

Adres: Expo site Wereldtentoonstelling Milaan

Ontwerpteam:
Bouwheer: Commissariaat-Generaal van de Belgische Regering voor de Wereldtentoonstelling Milaan 2015
Architect : Patrick Genard & Asociados/Marc Belderbos
Opdrachtgever: Besix-Vanhout THV
Ontwerp speciale technieken & energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn: Bouwwerken 2014

 

De Belgische identiteit gecombineerd met duurzaamheid en technologische innovatie

Samen met Besix-Vanhout THV en het Belgisch/Spaans architectenkantoor van Patrick Genard won Cenergie de door “het Commissariaat-Generaal van de Belgische Regering voor de Wereldtentoonstelling Milaan 2015” georganiseerde wedstrijd. Het team ontwierp een vooruitstrevend gebouw rond het thema van de Wereldtentoonstelling: Feeding the planet / Energy for life. Cenergie bekommerde zich om de energiezuinigheid en de duurzaamheid.

Een goede isolatie, een controle van natuurlijk zonlicht en een strategisch gebruik van ventilatie zorgden samen voor een sterk beperkt energieverbruik. Het gebouw, dat gebaseerd was op het principe van de “lobbenstad”, werd gekoeld en verwarmd met een warmtepomp, gevoed door kanaalwater. De ventilatie gebeurde deels natuurlijk en deels via een luchtgroep met warmterecuperatie. Om het koel- en verwarmingsvermogen zoveel mogelijk te beperken, werd de verse lucht aangezogen door een grondbuis. De energie, nodig voor de klimatisatie, werd opgewekt met in glas geïntegreerde PV-panelen, een zonneboom en een windturbine. Gezien het tijdelijke karakter van het gebouw werd er resoluut gekozen voor natuurlijke, makkelijk te recycleren bouwmaterialen.

Het 2.717 m² grote perceel werd opgedeeld in verschillende stukken. Het gelijkvloers, een kleine 900 m² groot,  lag  80 cm onder het maaiveld. In deze ruimte bevond zich de grot, een expositie- en productieruimte, samen met de VIP-receptie, dienstruimtes, opslagruimtes en een vestiaire voor het personeel.  Een 1.000 m² grote tuin was het toneel van een publieke tentoonstellingsruimte, een groot centraal atrium, een winkel, een bar, een chocoladehoek, bier- en kaasstandjes, een restaurant en een open keuken. De bovenliggende verdiepingen,  320 en 190 m² groot, bestonden uit een administratief gedeelte en een extra VIP-ruimte met vergader- en receptiezaal. Een dakterras van 105 m² werkte het geheel af en deed dienst als receptieruimte.

In het paviljoen werd de bezoeker langs typisch Belgische troeven geleid zoals bier, chocolade en frieten, maar kreeg hij tegelijk ook een kijk op de Belgische innovatie rond voedsel en energie.