of

Missie Cenergie

  • Advies duurzaam bouwen
  • Ontwerp speciale technieken
  • EPB verslaggeving

Projectfiche

Aard van het gebouw: Kantoorgebouw

Oppervlakte:  2.070 m2

Bouwbudget: 4.950.416 €

Adres: Rode Del, Arendonk

Ontwerpteam:
Bouwheer : Ravago Coördination nv
Architect : B-architecten
Ontwerp speciale technieken &
energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn: Bouwwerken 2015 - 2016

© foto's Ilse Liekens

Energiezuinig flexibel kantoorgebouw

Cenergie werd gevraagd om in samenwerking met B-architecten als adviseur duurzaam bouwen en studiebureau technieken de realisatie te begeleiden van een nieuw kantoorgebouw voor het coördinatie center van Ravago Plastics te Arendonk.  De nieuwbouw uitbreiding sluit aan bij de innovatieve, toekomstgerichte visie van het bedrijf, dat een prominente rol speelt als fabrikant van een groot gamma afgewerkte kunststofproducten die hun weg vinden naar de markt via o.a. bouwmaterialen.

De nieuwe kantoorvleugel die loodrecht op het reeds bestaande gebouw staat omvat een kelderverdieping en 2 bovengrondse bouwlagen. Het gebouw kreeg een indeling via betonnen frames van 3,6 m breed, die maximale flexibiliteit bieden naar een inrichting met zowel gesloten als open kantoorruimtes.

De werkruimtes bevinden zich aan de buitenkant van het gebouw dat werd uitgerust met zonwerende beglazing en automatisch gestuurde zonwering.  De centraal gelegen ruimte is ontworpen als informele ontmoetingsplaats met een kitchenette en print- en kopieerhoeken. Twee open trappen die de verdiepingen verbinden zijn toegankelijk via deze centrale ruimte. Houten wanden in multiplex scheiden de betonnen frames. De akoestische plafonds zijn bedekt met houten multiplex lamellen. De buitengevel werd voorzien van PIR isolatie en afgewerkt met monochrome zwarte details die naar de structuur van het gebouw refereren.

Om onnodig energieverbruik en CO2 emissies te vermijden worden de gebouwtechnieken zoals verwarming, sanitaire watervoorziening, ventilatie, koeling, verlichting enz. via het geavanceerde gebouwbeheersysteem aangestuurd op basis van o.a. tijd, aanwezigheidsdetectie, meting van de luchtkwaliteit, daglichtmeting enz. Hierdoor kan een  optimaal comfort bereikt worden, terwijl de energie-efficiëntie zo hoog mogelijk gehouden wordt. Complexe en geïntegreerde energiebesparingsfuncties en -routines worden geconfigureerd volgens het specifieke gebruik van het gebouw, afgestemd op de ware noden van de gebruikers.

De verwarming en koeling werden gerealiseerd door middel van ventiloconvectoren op een 4-pijps systeem vanwege de hoge mate van comfort dat hierdoor kan geleverd worden. Er werd gekozen voor gesofisticeerde condenserende ketels op mazout omdat er geen gasleiding aanwezig is in de directe omgeving.

Per verdieping en per zone wordt het CO2 gehalte gemeten. Aan de hand van deze meting wordt het ventilatiedebiet gestuurd.

Alle gebouwtechnieken zijn ontworpen opdat er in de toekomst eenvoudig en zonder grote ingrepen flexibel kan omgesprongen worden met de verschillende zones in het gebouw. Zo is elk gesloten lokaal een zone en wordt het open landschapskantoor in verschillende zones opgesplitst. Op die manier kan het huidge landschapskantoor later opgedeeld worden in gesloten kantoren zonder dat er belangrijke wijzigingen dienen gedaan te worden op niveau van de technische installatie. Dit zowel op niveau van verlichting als HVAC.