of

Missie Cenergie

  • Energieconceptstudie
  • PHPP
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Comfortstudie
  • Ontwerp
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering
  • Duurzaam materiaalbeheer
 

Projectfiche

Aard van het gebouw: Passief kantoorgebouw

Oppervlakte: 2.320 m2

Bouwbudget: 3.400.000 €

Adres: Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen

Ontwerpteam:
Bouwheer : Mundo-a CVBA / Ethical Property Europe
Architect : B-architecten
Ontwerp speciale technieken &
adviseur duurzaamheid, circulair bouwen en energie-efficiëntie: Cenergie

Uitvoeringstermijn: 2014-2018 / Bouwwerken 2017-2018

foto's: © Lucid

Gecertificeerd bio-ecologisch passiefkantoor voor sociale en duurzame organisaties

In navolging van Brussel en Namen kreeg ook Antwerpen haar Mundo gebouw. Vermits verschillende vzw’s en organisaties die werkzaam zijn rond duurzaamheid, milieu en sociale economie er hun intrek nemen, onder andere VIBE en Pixii, lag de duurzaamheidslat voor het nieuwbouw kantorencomplex zeer hoog.

Het ontwerpteam, B-architecten, Util, LAND en Cenergie, dat de door sociaal projectontwikkelaar Ethical Property Europe georganiseerde wedstrijd voor het nieuwe Mundo kantoor won, koos voor een passief gebouw zonder structureel staal en beton en creëerde daartoe een houten brug tussen de twee aanpalende appartementsgebouwen.

Tussen Mundo-a en het achterliggende Ecohuis blijft er een groen binnenplein. Een brede doorgang maakt dat het zicht op het Ecohuis vanop de straat behouden blijft. In de ondergrond zit nog een toegang klaar tot het nieuw te maken metrostation ‘Drink’ van De Lijn.

Cenergie leverde als expert in duurzaam en circulair bouwen een belangrijke input naar gebruik en recycling van materialen, naast de keuzes die werden gemaakt voor het energieconcept. Het gebouw, dat werd opgetrokken in CLT, heeft een minimale ecologische voetafdruk.

Het ontwerp werd gemaakt met oog voor een optimale compactheidsgraad en een maximale flexibiliteit. Zo zijn enkel de circulatiekernen vaste elementen, terwijl de andere ruimtes vrij in te vullen zijn. Elke unit beschikt over een eigen ventilo-convector voor koeling en verwarming, verbonden met VRV-units (luchtwarmtepompen), waardoor de binnentemperatuur afzonderlijk regelbaar is per unit.

Volgens de principes van circulair bouwen, zijn er gerecupereerde sanitaire toestellen, binnendeuren en glazen wanden gebruikt. Voor de overige materialen viel de keuze maximaal op bio-ecologische materialen, met o.a. het FSC-label en voor al het gebruikte hout en Nature Plus voor andere materialen.

Mundo-a herbergt op zo'n 2.000 m² twintig privé-kantoorruimtes, en daarnaast een receptie, vier vergaderzalen, kitchenettes, ontmoetingsruimtes, fietsenstallingen en sanitair met douches. Voor het aanbieden van grotere vergaderzalen komt er een samenwerking met het Ecohuis, voor restauratie en catering met het EcoCafé. Net als bij de andere Mundo-centra kunnen de bewoners van dit collectief kantoorgebouw genieten van een verhoogde zichtbaarheid, inspirerende interactie, en de praktische voordelen van het delen van diensten en materiaal.

Aangezien het hier om nieuwbouw gaat, en we dit project uitvoerden in samenwerking met de initiatiefnemers, waaronder enkele actief op het gebied van duurzaam bouwen, is Mundo-Antwerpen een topvoorbeeld van duurzame bouw geworden.

Het bio-ecologisch passiefkantoor won de ARC19 Architectuur Award, waarbij door de jury, naast de fascinerende stedenbouwkundige inpassing, vooral de radicale uitgangspunten op het gebied van circulariteit werden geprezen en werd tevens laureaat in de categorie Circular Building van de Belgian Building Awards 2021.