of

Missie Cenergie

  • Energieconceptstudie
  • PHPP
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Comfortstudie
  • Ontwerp
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering
  • Duurzaam materiaalbeheer

Projectfiche

Aard van het gebouw: Passief kantoorgebouw

Oppervlakte: ca. 2000 m2

Bouwbudget: 1.200 €/m2

Adres: Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen

Ontwerpteam:
Bouwheer : Ethical Property
Architect : B-architecten
Ontwerp speciale technieken &
Energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn:
Bouwwerken 2014 - 2015

 

Gecertificeerd bio-ecologisch passiefkantoor voor vzw’s en sociale bedrijven

In navolging van Brussel en Namen krijgt ook Antwerpen haar Mundo gebouw. In Mundo-a zullen verschillende VZW’s en sociale bedrijven gehuisvest worden. Aangezien onder andere VIBE en het Passief Huis Platform Pixii in het gebouw zullen intrekken, lag de duurzaamheidslat zeer hoog.

Het ontwerpteam, B-architecten, Util, LAND en Cenergie dat de door Ethical Properties georganiseerde wedstrijd voor het nieuwe Mundo kantoor had  gewonnen, koos voor een passief gebouw zonder structureel staal en beton en creëerde daartoe een houten brug tussen de twee aanpalende appartementsgebouwen.

Om te voorzien in de warmte- en koudevraag wordt gebruik gemaakt van een BEO-veld. De opgepompte warmte wordt via een warmtepomp verhoogd in temperatuur en via vloerverwarming afgegeven. In de zomer wordt er dan rechtstreeks gekoeld met de in de bodem aanwezige koelte. Een circulatiepomp pompt het water doorheen een netwerk van leidingen op het plafond.

Het gebouw is opgetrokken in houtskelet en ontworpen met oog voor een optimale compactheidsgraad en een maximale flexibiliteit. Zo vormen enkel de circulatiekernen vaste elementen, terwijl de andere ruimtes vrij invulbaar zijn. De temperatuur en CO2-gestuurde ventilatie worden afzonderlijk geregeld per unit.

Tot slot zijn ook de meeste materialen bio-ecologisch. Het gebruikte hout draagt vanzelfsprekend het FSC-label, maar ook de andere bio-ecologische materialen zijn dienovereenkomstig gelabeld.

Mundo-Antwerpen herbergt op zo'n 2.000 m² een twintigtal privé-kantoorruimtes, een receptie, vier vergaderzalen, kitchenettes, een kantine / polyvalente zaal en fietsenstallingen met douches. Voor het aanbieden van grotere vergaderzalen wordt er samengewerkt met het Ecohuis, voor restauratie en catering met het EcoCafé. Tussen Mundo-Antwerpen en het Ecohuis blijft er een groen binnenplein. Een brede doorgang zorgt ervoor dat het zicht op het Ecohuis vanop de straat behouden blijft.

Net als bij de andere Mundo-centra genieten de bewoners van dit collectief kantoorgebouw van een verhoogde zichtbaarheid, inspirerende interactie en de praktische voordelen van het delen van diensten en materiaal. Aangezien we dit project konden uitvoeren in samenwerking met de initiatiefnemers -waarvan er een aantal actief zijn op het gebied van duurzaam bouwen- is Mundo-Antwerpen ook een topvoorbeeld van duurzame bouw.