of

Missie Cenergie

  • Duurzame energie
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Energieconceptstudie

Projectfiche

Aard van het gebouw: Passiefschool

Oppervlakte: 2.819 m2

Bouwbudget: 3.289.000 €

Adres:
Brusselstraat 285, 1702 Groot-Bijgaarden

Ontwerpteam:
Bouwheer: AGION / vzw Don Bosco Onderwijscentrum
Architecte: J. Herzeel
Spec. Techn.: Cenergie
Energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn: 2011 - 2015

 

Pilootproject Passiefscholenbouw
Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn)

Don Bosco Groot-Bijgaarden schreef in op het passiefbouwproject waarmee de Vlaamse regering in 2008 het licht op groen zette voor de bouw van 25 passiefscholen, verspreid over alle provincies. De nieuwbouw heeft een voorbeeldfunctie als zuiver passiefhuis-gebouw met extreem energiezuinig technisch opzet.

Het bouwprogramma voor het Don Bosco Instituut voor Secundair Onderwijs (ASO-TSO-BSO) te Groot-Bijgaarden bestond uit een nieuw te bouwen vleugel met een openleercentrum, praktijklokalen voeding, vaklokalen expressie, sociale wetenschappen & natuurwetenschappen, vaklokalen verzorging & omgangskunde, polyvalente zaal, vergaderruimte, archiefruimte, opslagplaats, technische lokalen en sanitair.

Het gebouw bestaat uit een kelderverdieping, een gelijkvloers en 2 verdiepingen en heeft 3 gevels. Het ontwerp werd als pilootproject binnen de grootschalige inhaalbeweging voor schoolgebouwen, geselecteerd als 1 van 6 nieuw te bouwen scholen uitgevoerd volgens de passiefhuisnorm voor scholen met:

  • een netto energiebehoefte voor verwarming ≤ 15 kWh/m².jaar;
  • een netto energiebehoefte voor koeling ≤ 15 kWh/m².jaar;
  • een luchtdichtheid (n50-waarde) ≤ 0,6 h-1;
  • een maximaal E-peil van E55. (PV-panelen zullen het E-peil nog verder doen dalen)

Speciaal aan het gebouw is in eerste instantie de hoge isolatiegraad. Het gevelsysteem is bijzonder door het toegepaste innovatieve luchtdichtheids- en isolatiesysteem. Omwille van de lagere onderhoudskost van het schrijnwerk werd gekozen om aluminium passiefschrijnwerk in de luchtdichte gevel te integreren, rekening houdend met het feit dat aluminium tot voor kort toleranties op de uitwerking toeliet, die voor de nodige luchtdichtheidseis in passiefprojecten toch een specifieke aanpak vroegen. Om het gebouw te koelen wordt hoofdzakelijk gebruikt gemaakt van nachtventilatie.

De ventilatieregeling wordt CO2-gestuurd per lokaal in functie van de effectieve vraag. Er is eveneens een hoog rendementswarmtewisselaar voorzien op de ventilatie met vochtrecuperatie. De zuidkant en de noordkant van het gebouw hebben elk een afzonderlijke luchtgroep. Opvallend is ook de zonnewering, die staat een meter voor het gebouw en bestaat uit een lattenwerk dat kan draaien volgens de lichtinval. In de winter kan de zon zo volop de klas binnenvallen, in de zomer net niet want dan wordt het snel te warm. Deze externe zonnewering gestuurd per gevelvlak in combinatie met een verhoogd ventilatiedebiet en nachtkoeling zorgen voor een hoog zomercomfort.

Een gebouwbeheersysteem (GBS) wordt geïmplementeerd om de ganse elektrische en HVAC-installatie, integraal en volledig automatisch te kunnen bedienen. De belangrijkste voordelen hiervan zijn een lager energieverbruik door efficiënt schakelen en regelen, een hoger gebruiksgemak, een onderhoudsvriendelijke installatie, en (optioneel) een visualisatie en logging van alle beschikbare gegevens (temperaturen per lokaal, verbruik per bouwdeel, totaalverbruik, ...). Naar latere aanpassing of uitbreiding toe is een GBS aanzienlijk flexibeler, wat de duurzaamheid van het gebouw ten goede komt.

Het verlichtingssysteem is ontworpen om heel efficiënt te zijn door middel van armatuurspecificatie, montagehoogte en aanwezigheids- en daglichtdimming.

De gekozen technieken in combinatie met zonnepanelen (53 kWp) maken dat het schoolgebouw energieneutraal zal zijn. Gezonde binnenlucht, veel daglicht, aangepaste temperaturen en akoestiek… zorgen er niet alleen voor dat de ecologische voetafdruk en energiefactuur fors dalen, maar doen vooral het comfort zienderogen toenemen.