of

Missie Cenergie

  • Energieconceptstudie
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Ontwerp
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering
  • EPB
  • Energiemonitoring
  • Comfortmeting

Projectfiche

Aard van het gebouw: Lage-energie nieuwbouw administratief centrum

Oppervlakte: 9.900 m2

Budget: 16.435.000 €

Adres: Spoorwegstraat 6, 3020 Herent

Ontwerpteam:
Bouwheer: PPS NAC Herent NV
Architect: Dirk Martens / Artabel
Energieadvies & Speciale Technieken: Cenergie

Uitvoeringstermijn: Van 2009 – december  2011

 

Nieuw Administratief Centrum De Kouter – PPS NAC Herent

Het Nieuw Administratief Centrum van de gemeente Herent omvat een verscheidenheid aan gebruikers: gemeentediensten, politie, OCMW en bibliotheek. Dit vergde een flexibele structuur die verschillende openingsuren mogelijk maakt en die via een centraal onthaal een verregaande integratie van de diensten voorzag. Het ambitieniveau lag hoog: vanuit de integratie in de buurt, de gevraagde functionaliteiten, de geologische en klimatologische context, een optimaal ecologisch, sociaal, cultureel en economisch duurzaam gebouw realiseren. De financiering verliep via een PPS.

Qua energiegebruik kozen de opdrachtgevers voor een performante isolatie met veel aandacht voor luchtdichtheid (n50=1vol/h), goed gekozen glasoppervlaktes en aangepaste mobiele zonneschermen, nachtventilatie en passieve koeling via een grondbuis, een ver doorgedreven isolatie in vloeren, daken en muren, een ventilatie met warmteterugwinning, een efficiënte verlichting en efficiënte elektrische toestellen (vaatwassers, koelkasten, enz.). De elektriciteitsproductie verloopt via zonnepanelen. De K-waarde bedraagt 23, en er wordt een E-peil van 44 gehaald.

De passieve koeling stuurt de binnenkomende lucht overdag door een grondbuis en koelt de lucht op die manier voor. Het gebouw wordt passief gekoeld door de toepassing van nachtventilatie : 's nachts wordt koele lucht via opengaande wanddelen in het gebouw getrokken en koelt zo de bereikbare thermische massa af.

Extra veel aandacht ging uit naar het daglichtconcept, door het creëren van voldoende patio’s zodat er overal voldoende daglicht binnenkomt met de nodige voorzieningen om oververhitting in de zomer te voorkomen.

Er is een half ondergrondse parking (voor de politie), waardoor de parkingventilatie op een natuurlijke wijze kan verlopen.

Qua ecologie is gezorgd voor groendaken op de zichtbare daken en hemelwaterrecuperatie op de andere daken, waterinfiltratie op de parkeeroppervlaktes en het gebruik van duurzame materialen

Het technisch concept is zeer flexibel. Gemeente, OCMW en politie willen hun gebouw immers continu optimaal kunnen afstemmen op hun wijzigende noden. De inplanting van de verschillende diensten ligt vast, maar de opzet van het gebouw is volledig modulair. Interne verhuis is hierbij eenvoudig uitvoerbaar, door de structuur met drie vleugels en twee circulatiekernen.