of

Missie Cenergie

 • Energieconceptstudie
 • Advies duurzaam bouwen
 • Ontwerp
 • Thermische simulaties
 • Aanbesteding
 • Werfopvolging
 • Oplevering
 • Comfortmeting

Projectfiche

Aard van het gebouw:
Industrieel Erfgoed
Laagenergetische renovatie

Oppervlakte: 3.700 m2

Adres: Kapel ter brede, 8500 Kortrijk

Ontwerpteam:
Bouwheer: Koramic Real Estate
Architect: Lens ass
Spec. Techn.,
Duurzaam Bouwen: Cenergie

Missie Cenergie:
Duurzaam bouwen
Thermische simulaties
Energieconceptstudie
EPB
Speciale technieken

Uitvoeringstermijn: 2008 - 2011

 

Laagenergetische renovatie van geklasseerd industrieel erfgoed

In opdracht van Koramic Real Estate liet architect Lens°ass. i.s.m. Cenergie de “droogloodsen”, een als industrieel erfgoed beschermd monument, evolueren naar een modern kantoorgebouw. Krachtlijnen van het ontwerp waren: een optimaal hergebruik van het bestaande complex dankzij een box-in-box principe, een ingebouwde flexibiliteit voor een maximale levensduur van de verbouwing, een extreem goed klimaat via een intelligent gestuurde hybride ventilatie en een laag energieverbruik door een doorgedreven energetisch ontwerp.

Dankzij het box-in-box principe kon het pand uit 1924 met oorspronkelijk 3 niveaus van slechts 2 m hoog tot 2 bruikbare verdiepingen worden omgebouwd. De oorspronkelijke gevel kon behouden blijven en doet meteen dienst als zonnewering. De nieuwe bruikbare ruimte werd door een intelligent ontwerp geoptimaliseerd naar daglicht, beschikbaarheid van thermische massa en maximale flexibiliteit. Elke ruimte wordt individueel gestuurd op CO2-aanwezigheid en temperatuur.

De hybride ventilatie bestaat uit een gestuurde natuurlijke ventilatie met eventuele mechanische ondersteuning met warmteterugwinning. Via gestuurde raammotoren komt de verse lucht het gebouw binnen. In de warmere maanden wordt nachtkoeling toegepast, waardoor de nood aan actieve koeling maximaal wordt beperkt. Tijdens de wintermaanden en de heetste zomerperiodes wordt indien nodig de mechanische ondersteuning ingeschakeld waarbij nuttige energie en vocht via een warmtewiel wordt overgedragen tussen de uitgaande en de inkomende lucht.

Dit project volgt de principes van duurzaam bouwen en het cradle-to-cradle principe door:

 1. Nauwgezet de Trias Energetica te volgen via het optimaliseren van de gebouwschil (box in the box), het beperken van de warmte- en koeltevraag en het toepassen van intelligent gestuurde energie-efficiënte technieken.
 2. Een bestaand pand tot een modern kantoor om te vormen met aandacht voor een maximale hergebruik van de materialen, het toepassen van duurzame materialen en aandacht voor de scheidbaarheid bij eventuele afbraak later.
 3. Het inbouwen van een hoge mate van flexibiliteit, zodanig dat een verandering in onderverdeling en functionaliteit ook op middellange termijn (15 jaar) slechts  beperkte aanpassingen vergen. Dit verhoogt de levensduur van de verbouwing.
 4. Het realiseren van de bescherming van een industrieel erfgoed op duurzame wijze, waardoor overheidsmiddelen voor erfgoed een meervoudig effect sorteren.