De technische en beroepsschool PTS Mechelen krijgt in 2023 een circulaire uitbreiding. HASA-architecten liet zich door Cenergie adviseren over de circulaire maatregelen en het energieconcept.

Om zo aanpasbaar mogelijk te bouwen vertrekt het ontwerp van een betonnen draagstructuur met een logische maatvoering die vrij invulbaar is en losgekoppeld wordt van de afwerkingslagen. Het betonskelet wordt gecombineerd met een invulling die grotendeels zal bestaan uit JUUNOO-wanden. Door dit herbruikbare en modulaire wandsysteem is het mogelijk om later op eenvoudige wijze klassen en ateliers samen te voegen of nieuwe opsplitsingen te maken.

Naast aanpasbaarheid en circulair materiaalgebruik vormden ook goed georiënteerde functies, compactheid en het minimaliseren van het energieverbruik door een sterk isolerende, luchtdichte buitenschil, belangrijke criteria bij het ontwerp.

Om een goed inzicht te krijgen op het belang van bepaalde maatregelen maakte Cenergie gebruik van C-Calc, de door Cenergie ontwikkelde evaluatietool voor de circulariteit van gebouwen. Voor specifieke geveldetails werd ook een analyse gedaan in Totem.

De performante gebouwschil, afgewerkt met demonteerbaar verduurzaamd hout, wordt aangevuld met actieve en passieve duurzame technieken. Een warmtepomp met BEO-veld wordt gebruikt om zowel passief te koelen als te verwarmen. De opgewekte warmte wordt afgegeven met behulp van betonkernactivering via horizontale ribben in het plafond.

De ventilatie gebeurt met een CO2-gestuurd systeem D. De nodige maatregelen tegen oververhitting worden voorzien onder de vorm van deels vaste, deels mobiele zonwering – in functie van de oriëntatie –, opengaande daklichten en aangepaste beglazing. Via dynamische gebouwsimulaties optimaliseerde Cenergie de afmetingen van de luifel en de locatie van de mobiele zonwering.

Met deze investering wil de Provincie Antwerpen een gezonde en comfortabele leeromgeving bieden aan het groeiend aantal leerlingen in PTS en kiest daarbij doelbewust voor doorgedreven enenergiezuinigheid en duurzaamheid. Zelfs zonder het in rekening brengen van de voorziene pv-panelen zal het nieuwe gebouw ‘BEN’ zijn.

#CirculairBouwen #Scholenbouw #Vlaanderen Circulair #BijnaEnergieNeutraal

in samenwerking met