Campus Aquafin_Aartselaar

Het bijna-energieneutraal  hoofdkantoor van Aquafin te Aartselaar werd recent in gebruik genomen. Campus Aquafin is opgevat als een duurzame werkomgeving die ontmoeting, samenwerking en kennisuitwisseling stimuleert. Het project is genomineerd voor de Belgian Construction Award in de categorie Climate Future Award.

Omdat de principes van circulair bouwen toegepast zijn bij dit renovatie- en nieuwbouwproject ging uiteraard veel aandacht naar ecologie, biodiversiteit en flexibiliteit.
Hernieuwbare energie wordt gehaald uit enerzijds de zonnepanelen op de daken van de fietsenstalling, de Bistr'eau en een deel van het hoofdgebouw. Anderzijds worden de kantoren verwarmd en gekoeld door middel van riothermie.  Via een warmtewisselaar wordt restwarmte onttrokken aan de straatriolering. Een warmtepomp brengt het water op de juiste temperatuur. Groendaken op het hoofdgebouw en de Bistr'eau zorgen voor infiltratie van regenwater en voor verkoeling. Qua materialenkeuze werd sterk ingezet op circulariteit door hergebruik van wat aanwezig was op de site en door bewust te kiezen voor duurzame materialen en aanpasbare technieken die in de toekomst selectief ontmanteld en gerecupereerd kunnen worden.
B-architecten realiseerde het ontwerp in samenwerking met Cenergie (ontwerp speciale technieken en adviseur rond circulair bouwen), Util en Delva Landscape Architecture & Urbanism.

#Green Deal pilot project

# Belgian Construction Award, nominatie in de categorie ‘Climate Future Award’ – 2022

Toon projectfiche