Befimmo project Loom

Voor de duurzame herbestemming van het gebouw Joseph II en de aanpalende gebouwen in de Wetstraat 44 en 52 stelde Befimmo Cenergie aan als onafhankelijk adviseur voor de begeleiding en evaluatie van de circulariteit.

De bestaande gebouwen, in het hart van de Europese wijk in Brussel, worden omgevormd tot het project “Loom”, een aantrekkelijke woon- en werkplek met 24.000 m2 kantoorruimtes en wooneenheden en een uitgebreide waaier aan diensten en gedeelde faciliteiten.

De circulaire aanpak van het project focust op maximaal hergebruik van materialen ter plaatse of recyclage voor andere doeleinden en het gebruik van milieuvriendelijke (Cradle-to-Cradle) materialen. Bij het ontwerp wordt zoveel mogelijk van de bestaande structuur behouden met creatie van flexibele tot op zekere hoogte aanpasbare oppervlaktes.

Er wordt een pré-sloopinventaris gemaakt van de bestaande materialen en technische installaties die in het project of voor andere doeleinden kunnen worden hergebruikt. De materialenkeuze wordt gebaseerd op de afweging van de milieu-impact na analyses van de levenscyclus en de omkeerbaarheid.

De evaluatie van de circulariteit gebeurt met C-CalC (www.C-Calc.be).

#Duurzaamheid #Circulariteit #Reconversie #Materialenbank #Hergebruiksinventaris #