Circulariteit meten met
C-CalC, evaluatietool
voor de circulariteit van gebouwen

Cenergie ontwikkelde C-CalC, een tool om op basis van kwantitatieve en kwalitatieve informatie de circulariteit van een gebouw te meten en te vergelijken met andere gebouwen. We focussen hierbij op het materiaalgebruik, de mate van aanpasbaarheid en het proces. De scores van deze drie domeinen worden gewogen en opgeteld om te komen tot een globale circulariteitsscore van H tot A.

Over C-CalC

Circulaire economie is zeer actueel, vooral door de vermindering van de beschikbare grondstoffen op aarde. Ons consumptiemodel moet veranderen, van een lineair model waar we afval produceren naar een circulair model waar de afvalproductie minimaal is en waar afval niet beschouwd wordt als afval maar eerder als een nieuwe bron van beschikbare materialen.

In België is de bouwsector één van de grootste afvalproducenten. Dit circulair model toepassen op de bouwsector vertegenwoordigt een grote uitdaging in ons land. Daarom werd C-CalC ontwikkeld als ondersteuning bij deze transitie.

Wat is C-CalC?

C-CalC laat toe de circulariteit van gebouwen volgens meerdere criteria te evalueren. De tool geeft aan de gebouwen een label, die de integratie van de concepten van circulaire economie in het project weergeeft.

Hoe werkt het?

C-CalC laat toe om aan het project een label van A tot H toe te kennen, dat het circulair karakter van het project weergeeft. De circulariteit wordt geëvalueerd volgens verscheidene criteria, die de diverse concepten van de circulaire economie, toegepast op de bouw, zo goed mogelijk omvatten. De criteria zijn:

1 Materialen die de site binnenkomen en verlaten
2 Het aanpassingsvermogen en de flexibiliteit van het gebouw
3 Project- en gegevensbeheer

Resultaten

De resultaten worden na de codering in grafische vorm voorgesteld.
Een eerste cirkeldiagram kent een totaal cijfer toe voor het gehele project volgens een label A (Uitstekend) tot H (Onvoldoende). Deze resultaten worden gedetailleerd weergegeven in deel twee, waar de resultaten per afdeling opgenomen en gedetailleerd aangeduid zijn. Zo verkrijgt men
een overzicht van de positieve punten en de te verbeteren punten.

Meer info

Voor vragen omtrent C-CalC kan  u vrijblijvend contact met ons opnemen via het
telefoonnummer 03/271 19 39

PROJECTEN

Mundo-a

Gecertificeerd bio-ecologisch passiefkantoor voor sociale en duurzame organisaties

In navolging van Brussel en Namen kreeg ook Antwerpen haar Mundo gebouw. Vermits verschillende vzw’s en organisaties die werkzaam zijn rond duurzaamheid, milieu en sociale economie er hun intrek nemen, onder andere VIBE en Pixii, lag de duurzaamheidslat voor het nieuwbouw kantorencomplex zeer hoog.

Greenbizz – Brussels

Incubatieruimte en productieateliers voor duurzame starters

Greenbizz is een incubator voor startups in de gemeente Laken te Brussel, die ontworpen werd om kantoren, vergaderzalen, coworking-ruimten en ook productie-ateliers ter beschikking te stellen van de diverse geïncubeerde bedrijven.

KDG Hogeschool Campus Zuid

Architectenmaatschap RAU en Stramien ontwierp de nieuwe Antwerpse campus van de Karel de Grote hogeschool. Dankzij Cenergie is het wedstrijdwinnend ontwerp een comfortabel en energiezuinig gebouw, waarbij de nadruk ligt op isolatie en passieve en innovatieve technieken.

Eerste BREEAM Excellent” school in Vlaanderen

Aquafin

Circulaire (ver)nieuwbouw hoofdkantoor Aquafin

Aquafin was op zoek naar een duurzame oplossing voor de huisvesting van zijn werknemers op de huidige site. De verbouwing of nieuwbouw moest passen in de bedrijfsfilosofie die draait rond medewerkers, omgeving, MVO en identiteit. Samen met B-architecten en Util koos Cenergie voor een circulaire aanpak van de site. Het huidige hoofdgebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid met materialen die vrijkomen door de sloop van de andere twee structureel minder interessante gebouwen.

Oude station Laken

Renovatie en restauratie van historisch monument tot laag energie socio-culturele ruimte en cultureel buurtcentrum

Het voormalig stationsgebouw in het centrum van Laken, wordt in opdracht van het Gemeentebestuur omgevormd en heringericht tot publiek gebouw met een sociocultureel café, inkomhal, een polyvalente zaal met artiestenloge, een vestiaire en sanitair, kantoren en vergaderzaal voor de administratie en voor verenigingen.