of

Missie Cenergie

  • Advies duurzaam bouwen
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Daglichtsimulaties
  • Energieconceptstudie
 

Projectfiche

Aard van het gebouw: Passief kantoren & laag-energie productieateliers

Oppervlakte: Fase 1 (uitgevoerd) 7.300m² / fase 2: 5.000m²

Bouwbudget:  18 mio €

Adres: Lefèvrestraat 17, 1020 Brussel

Ontwerpteam:
Bouwheer: Citydev
Architect: THV Architectes Associés, Setesco, Stockman-FTI, Peutz&Associés, Cenergie, Health & Safety
Energie advies: Cenergie

Uitvoeringstermijn: Bouwwerken 2013 – 2016

 

Incubatieruimte en productieateliers voor innoverende ondernemers uit de duurzame, solidaire en kringloopeconomie

Het project Brussels GreenBizz vindt zijn oorsprong in het kader van de EFRO-programmatie 2007-2013 en maakt deel uit van het project Tivoli GreenCity. Deze wijk is baanbrekend als voorbeeld van duurzame ontwikkeling en van sociale en functiemenging in een stedelijke omgeving, waar bedrijfsruimte, woningen, openbare ruimten, handel en voorzieningen verenigd worden. Tivoli GreenCity behaalde met een Outstanding-certificaat voor wijken, de hoogste BREEAM score ooit wereldwijd.

Greenbizz beoogt het ontstaan van milieuvriendelijke economische activiteit in de stad, door exploitatie van een incubator waar start-ups en spin-offs met innoverende ondernemersprojecten uit de duurzame, solidaire en circulaire economie onthaald en begeleid worden. De infrastructuur bestaat uit enerzijds een kantoor-oppervlakte van 2 500 m2 voor het onthaal van starters in pre-incubatie en incubatie en anderzijds uit een werkplaatsoppervlakte van 4 800 m² waar starters en spin-offs kunnen werken aan hun prototypes. In een tweede fase zullen bijkomend nog 5 000 m² naast het uitgevoerde project gebouwd worden.

Om dit project te realiseren werden verschillende partners aangetrokken, die elk hun eigen know-how inbrengen. Citydev is initiatiefnemer van het project, de andere partners zijn Leefmilieu Brussel (BIM), het WTCB en impulse.brussels.

Het Brussels Gewest en het EFRO-fonds hebben 18 miljoen euro geïnvesteerd in het incubatorproject.

De verdieping van de incubatoren is passief en heeft zelfs een nul energiewaarde dankzij de zonnepanelen die het dak en de patios bedekken. De ateliers zijn ontworpen om het laag energie niveau te bereiken, een energieprestatieniveau dat meer relevant is in functie van het gebruik van de desbetreffende ruimtes. De materiaalkeuze ging naar materialen met lage milieu impact, zoals FSC hout en cellulose isolatie.

De materiaalkeuze en de bepaling van een energieconcept om het passieve en lage energiepeil te bereiken steunen op de expertise van Cenergie. Met behulp van dynamische thermische simulaties werden de kenmerken van gebouwschil en technieken vastgelegd om maximaal comfort te garanderen zowel in de zomer als in de winter. Deze simulaties, gecombineerd met PHPP berekeningen hebben bijgedragen aan de standaardisatie van de bouwmaterialen: de houten gevelelementen zijn geprefabriceerd, terwijl voor het incubator gedeelte en de ateliers dezelfde constructie-elementen werden gebruikt.

In de winter, wordt de geringe warmtevraag van de incubator gegarandeerd door een gas condensatieketel en fan coil-conventoren. Mechanische ventilatie met warmterecuperatie (systeem D) zorgt ervoor dat het luchtcomfort van de gebruikers de verwarmingsbehoeften verminderen.

Het zomercomfort wordt gewaarborgd door ondermeer de vermindering van zonnelasten (zonwering via lamellen en geperforeerde luiken) en efficiënte kunstlicht armaturen (1.5 W/m².100 lux gemiddeld). Nachtventilatie door automatisch openende wanden en een afzuiging via het dak koelen de thermische massa van het gebouw af, terwijl free-cooling overdag de strategie van passieve koeling vervolledigt.

De eerste gebruikers zijn in april 2016 in het gebouw getrokken.

Het project werd laureaat in editie 2013 van de wedstrijd Voorbeeldgebouwen Ecoconstructie van het BIM (Brussels Instituut Leefmilieu), die de bouw of de renovatie van "Voorbeeldgebouwen” (op het vlak van architectuur, energie- en milieuprestaties) onder de aandacht brengt en bevordert. (Meer info: Infofiches – Voorbeeldgebouwen 2013: http://app.leefmilieubrussel.be/batex_search/Docs/fs_226_NL.pdf).

In 2017 behaalde Greenbizz een nominatie voor een award in de categorie "beste industrieel of logistiek complex" op de MIPIM, ’s werelds belangrijkste beurs voor professioneel vastgoed.