of

Missie Cenergie

  • Energieconceptstudie
  • Haalbaarheidsstudie hernieuwbare energie
  • Kosten Baten Analyse
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Comfortstudie
  • Ontwerp
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering
  • EPB verslaggeving
  • Energiemonitoring
  • Comfortmeting

Projectfiche

Aard van het gebouw: Laag energiegebouw

Oppervlakte: 35.000 m2

Bouwbudget: 37.667.347 €

Adres: Brusselstraat, Antwerpen

Ontwerpteam:
Bouwheer : KDG Hogeschool vzw
Architecten : RAU & Stramien
Spec. Techn. en Energie advies : Cenergie

Uitvoeringstermijn: Aanvang 2012 - Einde 2016

 

Eerste BREEAM excellent-school in Vlaanderen

Architectenmaatschap RAU en Stramien ontwierp de nieuwe Antwerpse campus van de Karel de Grote hogeschool. Dankzij Cenergie is het wedstrijdwinnend ontwerp een comfortabel en energiezuinig gebouw, waarbij de nadruk ligt op isolatie en passieve en innovatieve technieken.

De bestaande gebouwen op het voormalige fabrieksterrein van ‘Buiscuiterie Parein’, tegenover het Justitiepaleis aan de rand van het Antwerpse Zuid, werden gedeeltelijk gerenoveerd en vervangen door nieuwbouw.

Het resultaat is een transparant en overzichtelijk gebouw rond een centraal binnenplein met onthaalruimte, multi-inzetbare onderwijs- en praktijklokalen, verschillende aula’s, ICT-lokalen, een moderne mediatheek en studielandschap, een sporthal en werkruimten, maar ook een cafetaria, een boekhandel, parkeerplaatsen en fietsenstallingen. In totaal bedraagt de vloeroppervlakte 35.000 m², inclusief een kelderverdieping van 7.000 m² voor ongeveer 1.500 fietsen en 111 wagens. ’s Nachts en in het weekend kunnen buurtbewoners hun wagen in de parking stallen..

De KDG campus wordt bevolkt door zo’n 6.500 studenten en 500 lectoren.

Cenergie voerde in opdracht van RAU & Stramien de studie Duurzaam Bouwen, de EPB verslaggeving en de studie technieken (HVAC, RWA en liften) uit.  Daarbij werd een bijzondere aandacht besteed aan:

  • Comfort en beleving: gezond binnenklimaat, akoestiek, luchtkwaliteit, lichttoetreding, veiligheid;
  • Energie: minimale CO2 emissie, energiebesparing, energierecuperatie, hernieuwbare energiebronnen;
  • Keuze van duurzame materialen en installaties gestoeld op een life cycle cost benadering, mogelijkheden tot gerecycleerd materiaal, verantwoord ontgonnen materialen, robuustheid.

Zowel de nieuwbouw als het te renoveren gebouw zijn goed geïsoleerd zodat de warmtevraag tot een minimum wordt beperkt.  Het gebouw is luchtdicht afgewerkt met maximaal een n50-waarde van 1 vol/h.

Een luchtdicht gebouw met een ventilatiesysteem dat volledig in balans is, draagt bij tot een gunstige energiebalans.

Voor de gebalanceerde vraaggestuurde ventilatie met warmterecuperatie zijn afzonderlijke luchtgroepen met hygroscopisch warmtewiel voorzien. Elke luchtgroep bedient een cluster van functies. Via CO2-detectie wordt de hoeveelheid toegevoerde lucht aangepast aan de nood tot ventilatie.

Als passief koelconcept is nachtventilatie voorzien via opengaande ramen die indien nodig ’s nachts opengestuurd worden om op een natuurlijke wijze te koelen. Op centrale plaatsen zijn schachten met extractieventilatoren voorzien.  Deze techniek maakt gebruik van de koelte van de nacht om de massa van het gebouw af te koelen. De geaccumuleerde koeling zorgt ervoor dat er gedurende warme dagen een aangenaam comfort ontstaat.

De warmteopwekking gebeurt met condenserende gasketels, de afgifte met radiatoren, uitgezonderd de aula’s die via lucht verwarmd worden. De warmtedistributie verloopt volgens het Thermal grid principe.

Een dakoppervlakte van ca. 850 m² is bedekt met 935 PV-panelen.

Campus Zuid is het eerste schoolgebouw in Vlaanderen dat een BREEAM excellent label behaalde.

Via Google Streetview kan je een indrukwekkende digitale rondgang maken door de 35.000 m² grote Campus Zuid. (Tip: via de knoppen aan de rechterkant kan je ook de verdiepingen bezoeken.)