of

Missie Cenergie

  • Advies duurzaam bouwen
  • Energieconcept
  • Kosten-batenanalyse
  • Dynamische gebouwsimulatie
  • Comfortstudie
  • Ontwerp
  • Aanbesteding
  • Werfopvolging
  • Oplevering
  • Energiemonitoring
  • Comfortmeting

Projectfiche

Aard van het gebouw: Lage-energie kantoorgebouw

Oppervlakte: 3.090 m²

Bouwbudget: 5.719.000 €

Adres: Ilgatlaan 19 , 3500 Hasselt

Ontwerpteam:
Bouwheer: SD Worx
Architect: Stramien
Energieadvies en Speciale technieken: Cenergie

Uitvoeringstermijn: 2009 – 2012

Nazorgtraject: 2012-2013

 

Lage energiekantoren SD Worx Hasselt

Net als bij voorgaande projecten in Kortrijk en Antwerpen koos sociaal secretariaat SD Worx voor een duurzame aanpak bij de nieuwbouw van haar kantoorgebouw aan de Hasseltse Ilgatlaan.   Het gelijkvloers wordt gemeenschappelijk gebruikt en bestaat uit vergaderzalen, opleidingslokalen en een refter. De drie bovenliggende verdiepingen, bedoeld als kantoorruimte, zijn elk dwars opdeelbaar, zodat beide vleugels apart kunnen gebruikt of verhuurd worden.  In de kelder bevinden zich technische ruimtes, douches en een fietsenstalling.

Om aan alle gestelde passiefeisen te voldoen zorgen heel wat geavanceerde technieken ervoor dat het energieverbruik zoveel mogelijk beperkt wordt.  De buitenschil van het gebouw werd sterk geïsoleerd en er ging veel aandacht naar de luchtdichtheid ervan. Door het gebruik van een verlichting met hoge lichtopbrengst, uitgerust met daglichtsturing en bewegingsdetectie, wordt de interne warmteproductie van de lichtbronnen beperkt. De ramen zijn voorzien van buitenzonwering met automatische sturing in functie van de zon om zoveel mogelijk warmtelasten tegen te houden.

Voor de verwarming met radiatoren werd het Thermal Grid concept toegepast.  De traditionele vertakte boomstructuur wordt hierbij vervangen door een thermisch net, opgebouwd uit twee matrix-structuren.

De ventilatie wordt zonegestuurd op basis van de aanwezige CO2. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt verse lucht ingeblazen via vloerroosters, waarbij eenzelfde hoeveelheid lucht via ventilatiekanalen aan het plafond terug afgezogen wordt.  De afgezogen warme lucht wordt d.m.v. een warmtewisselaar gerecupereerd en terug afgegeven aan de ingeblazen lucht.  Als het buiten warmer is dan binnen gaat de inblaaslucht niet over de warmtewisselaar maar wordt gekoeld voordat ze ingeblazen wordt (= topcooling).  Zolang het buiten kouder is dan binnen wordt een free cooling gerealiseerd door het opensturen van klapraampjes.   Enkel op het gelijkvloers (vergaderzalen en opleidingslokaal) en in de vergaderzaaltjes die niet tegen een buitengevel liggen werden bijkomend traditionele koelbalken aan het plafond voorzien. 

Opengaande ramen kunnen desgewenst zorgen voor een manuele free cooling overdag. De actieve klimaatregeling zal evenwel stilvallen wanneer de buitencondities een manuele ingreep (ramen openen of bedienen van zonwering) tegenspreken.  Daarnaast sturen bewegingsdetectoren verwarming en ventilatie aan om in lege lokalen over te schakelen op de precomfortstand en op nachtverlaging buiten de kantooruren.  ’s Nachts wordt het gebouw gekoeld via de klapramen door koudere buitenlucht die de massa van het betonnen gebouw doet afkoelen. De koude die ’s nachts in de wanden en het plafond wordt opgeslagen, wordt overdag terug afgegeven (= nachtventilatie).

Alle partners in het bouwteam, zowel bouwheer, architectenbureau, studiebureau Cenergie en aannemer, werden actief bij het project betrokken vanaf de ontwerpfase van het gebouw.  Een aanpak die ervoor zorgt dat architecturale kwaliteit hand in hand gaat met duurzaamheid, hedendaagse functionaliteit en energiezuinig gebruikscomfort.